Konference Charity

Industriální prostor v Kompresorovně na Landeku v Ostravě Petřkovicích hostil konferenci Služba ve znamení Caritas.

Konference se uskutečnila 30. 5. k oslavám výročí 15-ti let založení Diecézní charity ostravsko-opavské. Akce se účastnilo 150 posluchačů, především z řad charitních pracovníků. Naše pozvání přijali hosté z Olomouce i z Polska, kteří se s námi podělili o své příspěvky a přichystali tak příjemné místo pro setkání nejen charitních pracovníků a k předávání zkušeností a znalostí.

První část byla věnována především historii, bilancování, vzpomínání, které k oslavám výročí zákonitě patří. Naše pozvání přijal první ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Jiří Hořínek, příspěvek na téma novodobé historie charit v diecézi přednesl současný ředitel Lukáš Curylo a historický kontext uzavřel prezident DCHOO P. Jan Larisch se svým historickým exkurzem do tématu poskytování sociálních služeb na počátku 20. století na Ostravsku.

Druhá část přednášek se již primárně věnovala danému tématu Služba ve znamení Caritas.

Milým hostem byl prezident Arcidiecézní charity Olomouc P. Bohumír Vitásek, který se věnoval zejména motivaci (charitních) pracovníků v sociálních službách. Vedoucí katedry spirituální a pastorální teologie CMTF UP v Olomouci prof. Pavel Ambros svůj příspěvek zacílil na téma Skutky tělesného a duchovního milosrdenství v sociálních službách.

Celodenní program završil polský kněz, psycholog a u nás známý spisovatel Józef Augustyn, který zde vystoupil se svou přednáškou Caritas in veritate – Láska v pravdě jako princip přístupu k člověku (v nouzi).