Letní měsíce v Denním stacionáři Odry

V průběhu letního období jsme se ve spolupráci s MŠ a ZŠ Spálov zapojili do projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny “Pošlete vzkaz příběhem”. Do našeho zařízení nás přijely navštívit žáci v doprovodu paní učitelky Breskovcové a společně se seniory strávili obohacující dopoledne. Senioři dětem vyprávěli o svém dětství a odpovídali na jejich zvídavé otázky. Z vyprávění společně vytvořili obrázky, které paní učitelka zaslala do soutěže daného projektu. Příběhy a obrázky všech zapojených do soutěže budou publikovány v knize Pošlete vzkaz příběhem II, na kterou se velmi těšíme.

Dne 6. září jsme se zúčastnili dne sociálních služeb, který se konal v Odrách v parku. Zde jsme měli možnost prezentovat denní stacionář i ostatní služby Charity Odry a přiblížit naši práci široké veřejnosti. Překvapilo nás, že se o nás aktivně zajímaly i žáci základní školy, vyzkoušeli si několik aktivit, které s našimi klienty v rámci procvičování kognitivních funkcí děláme.

Pro koho tu jsme?

Pro osoby od 19 let z Oder, Fulneku a blízkého okolí, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku nebo zdravotního postižení, a osob s chronickým duševním onemocněním, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.

Co nabízíme?

Prostřednictvím naší ambulantní služby zajišťujeme, abyste nebyli osamělí. V bezpečném a bezbariérovém prostředí nabízíme trávení času při smysluplných činnostech. Profesionální pracovní tým vás individuálně podporuje při upevňování a udržování stávajících schopností a napomáhá při rozvoji nových. A tím směřujeme k tomu, abyste mohli co nejdéle setrvat ve svém přirozeném sociálním zázemí. Pomocí služby nabízíme také podporu vašim pečujícím.

Jak to u nás chodí?

Přicházíte k nám ze svého domácího zázemí ve dny a časy, které jste si určili. Na každý den je připraven pestrý program. Ráno si povídáme, společně luštíme křížovky nebo si předčítáme události. Pak si připomínáme, co máme za den a čím byl a je významný. Následuje cvičení na židlích, kdy používáme i různé pomůcky (šátky, kruhy, balóny, padák…). Každý se zapojuje dle svého uvážení a zdravotního stavu. Po cvičení těla nikdy nevynecháme trénink paměti. Vždy přihlížíme na stávající schopnosti daných klientů a dle toho volíme míru obtížnosti.  Dopoledne bývá pestré, hrajeme stolní hry, kvízy, věnujeme se ručním pracím, tvoření, muzikoterapii, zahrádce nebo jdeme na procházku, anebo si jen tak povídáme. Každý si může vybrat a najít, co ho bude těšit. Samozřejmě si můžete přinést z domu i to, bez čeho se neobejdete (knihu, časopis, pletení, háčkování…). V poledne máme společně oběd, který zajišťujeme dodavatelsky ze školní jídelny, ale můžete si přinést i oběd vlastní. Po obědě vám nabízíme posezení v obývací části, kde si můžete odpočinout, povykládat s ostatními, vypít kávu… Pokud je někdo po obědě zvyklý spát, nabízíme i možnost odpočinku na lůžku v oddělené místnosti.