Zprávy z Manhattanu

I přes korona virovou nepřízeň se nám v létě podařilo uskutečnit jak pobytové, tak příměstské aktivity v hojném počtu.

Tak jako každý rok jsme strávili týden v Dětském Mlýně ve Vlkovicích, kde nám počasí přálo.  Děti dováděly v místním bazéně. Byla to jejich nejoblíbenější zábava. Hned ve druhém pořadí hrály vybíjenou proti vedoucím.

V úterý dopoledne nás navštívili Vojáci ČR, přivezli s sebou jejich plně vybavená vozidla, zbraně, vysílačky a maskování. Nakonec se hrály závody v tom, která skupina dětí přenese co nejrychleji jednoho svého člena na nosítkách a naloží ho do vojenské sanitky. Vítěz získal sladkou odměnu. Odpoledne přijeli Hasiči z Oder a ukázali dětem své vozidlo jak zvenku, tak zevnitř. Dětem se ukázka líbila, některé se dokonce nechtěly svléct „z úborů hasičů“.

Ve středu byl na plánu celodenní výlet do Ostravy. Navštívili jsme Velký svět techniky v Dolních Vítkovicích, kde jsme první hodinu sledovali 3D film o vyhynutí dinosaurů a poté měly děti rozchod a mohly si prohlédnout, co je zajímalo. Také jsme byli v trampolínovém centru, kde se děti pořádně vyřádily.

Ve čtvrtek nás navštívili policisté z obvodního oddělení města Odry, kteří nám ukázali nový vůz, jejich vybavení a také nám mimo jiné předvedli záchranu tonoucího. Poslední dny se konaly soutěže o body, procházky po okolí, hry s vysílačkami a také táborák s noční stezkou, kterou si všichni zúčastněni náramně užily. Na konci týdne děti našly poklad v podobě truhly plné sladkostí. A mimo to obdržely hodnotné ceny.

Druhý týden v srpnu se uskutečnily příměstské aktivity.

V pondělí jsme navštívili Pustevny, kde jsme si prohlédli nově zrekonstruovaný Libušín, udělali si výlet na sochu Radegasta a po obědě měly děti volno, které většina z nich využila k nákupu suvenýrů.

V úterý jsme si byli „nakoupit uši“ ve Štramberku a také si užít výhled ze Štramberské Trúby. Dětem jsme pak nadělili krásnou procházku lesem.

Středa byla věnovaná cyklistice a výletu na Maria Skálu, kde si díky krásnému počasí užívaly míčové hry a také se pokoušely hledat raky v řece. Část dětí potom dojela lesem až na Hádinku. Večer se uskutečnila nocovka pod hvězdami a i když noc nebyla zrovna nejteplejší, všichni jsme to zvládli na výbornou.

Ve čtvrtek ráno jsme šli pěšky do HeiParku v Tošovicích. Užívali jsme si místní atrakce a po obědě jsme se přesunuli na koupaliště.

Páteční a poslední den byl věnován programu v okolí Oder. Dopoledne jsme navštívili Vodní mlýn Wesselsky v Loučkách a odpoledne se uskutečnila prohlídka Flascharova dolu. Večer se protáhl do pozdních hodin, opékali jsme buřty a celkově se loučili s celým týdnem stráveným spolu.

Pobytové aktivity byly podpořeny dotací z Moravskoslezského kraje a grantem z rozpočtu města Odry. Také bychom chtěli poděkovat firmě – Mateicuc a.s. za finanční příspěvek.

Za zmínku ještě stojí fakt, že někteří klienti našeho centra se v červenci zúčastnili natáčení promo videa pro Oderské koupaliště, které bude zveřejněno v následujících měsících.

Karolína Frydrychová – NZDM Manhattan Odry